Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Śledź w czerwonym winie z żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Śledź w czerwonym winie z żurawiną

    Do dużej miski wlej szklankę czerwonego wina. Dodaj dwie łyżki żurawiny, łyżkę musztardy francuskiej oraz odrobinę miodu. Śledzia dokładnie wypłucz, pokrój w małe kawałki i zanurz w marynacie. Przed podaniem śledzia, odsącz go z marynaty, ułóż na talerzu i podawaj razem z żurawiną.

    Zupa krem z grzybów leśnych

    W garnku rozgrzej kilka łyżek masła. Dodaj cała zawartość opakowania z zupą grzybową i przesmaż. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj szklankę śmietanki i dopraw rozmarynem, solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki krem. Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, zupę możesz rozrzedzić mlekiem podczas miksowania. Zupę podawaj z łyżeczką musztardy francuskiej.

    Podwędzany dorsz w sosie porowym

    Rybę wyłóż na talerz. Dopraw solą i pieprzem. Duży garnek wyłóż folią aluminiową, następnie dodaj garść siana, suszoną trawę żubrową, gałązkę rozmarynu, odrobinę jałowca i podpal. Kiedy całość zajmie się ogniem, przykryj pokrywką, aby zdusić płomień. Do zadymionego garnka wstaw rybę na dużym, metalowym sicie i przykryj pokrywką. Wędź w ten sposób przez kilka minut, aby dorsz nabrał aromatu. Po zakończonym wędzeniu, smaż dorsza na rozgrzanym oleju z odrobiną masła przez około 6 minut, aby się zrumienił.

    Posiekaj dwa ząbki czosnku oraz pora i przesmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy por zmięknie, podlej szklanką białego wina oraz szklanką śmietanki i duś razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
    Dorsza podawaj na sosie porowym z plastrem cytryny i odrobiną świeżej bazylii.

    Tarta z mandarynkami

    Do miski dodaj pokrojoną kostkę masła, 300 g mąki pszennej, 100 g cukru oraz dwa żółtka. Zagnieć dokładnie całość, aby powstało kruche ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

    Na patelni rozgrzej pół szklanki cukru, tak aby zaczął się karmelizować, a następnie dodaj cząstki mandarynek oraz bakalie i duś razem przez chwilę.

    Ciasto rozwałkuj i wyłóż na foremkę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, aby ciasto się zapiekło, a następnie nałóż farsz z mandarynek i piecz jeszcze około 10-15 minut.

     

    Składniki ze spiżarni:

    czerwone wino 1 szklanka

    białe wino 1 szklanka

    musztarda francuska Madero kilka łyżek

    miód Złota Pasieka 1 łyżeczka

    masło Mleczna Dolina 1 kostka

    mleko Mleczna Dolina 1 szklanka

    sól Culineo

    pieprz Culineo

    rozmaryn 1 gałązka

    jałowiec kilka szt.

    olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    czosnek 2 ząbki

    por średni kawałek

    śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    cytryna 1 szt.

    bazylia kilka listków

    mąka pszenna Złote Pola 2 szklanki

    cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka

    jaja Moja Kurka 2 szt.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów