Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Carpaccio z buraków z sosem malinowym i fetą oraz deser malinowy z herbatnikami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Deser malinowy z herbatnikami

    Do wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki 30% i ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Maliny wrzuć do rozgrzanego rondla i duś przez kilka minut. Dodaj łyżkę miodu. Zmiksuj całość blenderem do jednolitej konsystencji. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.

    Połowę herbatników przełóż do blendera i zmiksuj na pył. Rozpuść pół kostki masła i podgrzewaj na małym ogniu, aż nabierze orzechowego aromatu. Połącz z herbatnikami dokładnie mieszając, a następnie wysyp do naczynia żaroodpornego. Rozłóż równo całą masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut. Tak przygotowaną kruszonkę, bitą śmietanę i sos malinowy układaj warstwami w szklankach. Ozdób miętą.

    Carpaccio z buraków

    Spraż na suchej patelni kilka łyżek pestek słonecznika. Na osobnej patelni spraż łyżkę ziaren kolendry, szczyptę kminku i szczyptę ostrej papryki. Przełóż wszystkie składniki razem z pestkami słonecznika do moździerza, dopraw solą, pieprzem i rozetrzyj na małe kawałki.

    Buraki pokrój w cienkie plastry i połącz z odrobiną duszonych, przetartych malin. Dodaj łyżkę musztardy francuskiej, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. W blenderze zmiksuj pół szklanki oliwy z kilkoma listkami mięty. Fetę pokrój w kostkę i zalej marynatą miętową.

    Buraki wyłóż na półmisek, posyp kruszonką z pestek słonecznika, a na wierzch wyłóż zamarynowaną fetę. Całość posyp posiekaną miętą.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Cukier waniliowy 1 łyżka

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Mięta kilka listków

    Pestki słonecznika BakaD’Or  kilka łyżek

    Kolendra szczypta

    Kminek szczypta

    Ostra papryka szczypta

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Cytryna 1 szt.

    Oliwa Casa de Azeite pół szklanki

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów