Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Chili con carne z kwaśną śmietaną i ryżem oraz mus czekoladowy

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Mus czekoladowy

    Do wysokiej miski wlej szklankę śmietanki i ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek ubitej śmietanki do czekolady, wymieszaj, a następnie połącz z pozostałą bitą śmietaną. Dopraw szczyptą chili.

    W małych miskach ułóż biszkopty na dnie, nałóż mus czekoladowy, posyp odrobiną kakao i ozdób świeżym chili oraz odrobiną jogurtu naturalnego.

    Chili con carne

    Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju, dodając: szczyptę chili, kminu rzymskiego, oregano, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i mięso mielone.

    Smaż razem, co jakiś czas mieszając do momentu, aż mięso się zrumieni. Dodaj szklankę passaty i duś na małym ogniu, aby składniki się połączyły, a sos zredukował. Zbierz dokładnie czekoladę pozostałą w misce po jej rozpuszczaniu i dodaj na patelnię z chili con carne. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do wody gałązkę rozmarynu. Skomponuj danie na talerzu, dodając kleks jogurtu naturalnego i liście bazylii.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka

    Chili szczypta

    Kakao Magnetic szczypta

    Jogurt naturalny Tola kilka łyżek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Kmin rzymski szczypta

    Oregano szczypta

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Ziele angielskie kilka szt.

    Czosnek 1 ząbek

    Rozmaryn 1 gałązka

    Bazylia kilka listków

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów