Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak z sosem twarogowym i prażoną kapustą, zupa krem z kiszonej kapusty z kozim serem i kminkiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Udka z kurczaka z sosem twarogowym i prażoną kapustą

    Wytrybuj mięso z kurczaka i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż na oleju, aby nabrało złotego koloru. Dopraw kilkoma liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy mięso uzyska złoty kolor, podlej odrobiną zalewy z oliwek i szklanką białego wina, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

    Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni po kurczaku, aby uzyskała więcej smaku. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu oraz pół szklanki białego wina. Podduś razem.

    Kiedy cebula będzie miękka, zmniejsz ogień i dodaj pokruszony twaróg. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie zmiksuj w blenderze na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.

    Część kiszonej kapusty przesiekaj. Na patelni przesmaż odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kapustę i smaż razem przez chwilę. Dopraw liściem laurowym, solą, pieprzem i dodaj pokrojone drobno oliwki. Duś razem przez około 5 minut.

    Skomponuj wszystkie przygotowane składniki dania na talerzu.

    Zupa krem z kiszonej kapusty

    W rondlu rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż pokrojoną w pióra cebulę. Obraną pietruszkę oraz kawałek selera, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Przesmaż razem przez około 2 minuty, po czym dodaj pozostałą - odciśniętą kapustę. Smaż razem przez chwilę. Następnie podlej wodą i gotuj do miękkości wszystkich składników. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i  kostką rosołową.

    Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, przełóż do blendera i zmiksuj na krem z odrobiną miodu, sosu sojowego i kozim serem. Podawaj z odrobiną kminku, świeżego tymianku i prażonych pestek słonecznika.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Liść laurowy kilka szt.

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Białe wino 1,5 szklanki

    Cebula 2 szt.

    Rozmaryn 1 gałązka

    Pietruszka 1 szt.

    Seler mały kawałek

    Kminek szczypta

    Kostka rosołowa Culineo 1 szt.

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    Sos sojowy Asia Flavours 1 łyżka

    Tymianek 2 gałązki

    Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów