Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Buraki po burgundzku z kuskusem, jogurtowy deser z morelami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Buraki po burgundzku z kuskusem

    W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy i przesmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i cztery ząbki czosnku, a następnie pokrój wszystko w plastry i dodaj do smażącej się cebuli. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.

    Smaż razem przez około 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone w dużą kostkę buraki oraz seler naciowy pokrojony w kawałki o długości około 1 cm. Kiedy wszystkie warzywa się ładnie obsmażą, dodaj dwie szklanki czerwonego wina, passatę pomidorową, sól oraz pieprz i duś razem do miękkości wszystkich warzyw i połączenia się smaków.

    Kuskus przełóż do rondla, dodaj dwie łyżki oliwy - zamieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby woda jedynie zakryła kaszę. Przykryj całość i odstaw na kilka minut, aby kuskus napęczniał i zrobił się miękki. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj trochę posiekanego selera naciowego, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Kuskus wyłóż na półmisek i posyp liśćmi selera naciowego. Buraki wyłóż do głębokich talerzy, posyp podprażonymi pestkami słonecznika i liśćmi selera naciowego.

    Jogurtowe deser z morelami

    Morele przełóż do rondla, dodaj szklankę białego wina. Gotuj razem, aż morele zrobią się miękkie. Dopraw miodem i zmiksuj na gładką masę w blenderze. Wyłóż do szklanek i dodaj kilka łyżek jogurtu. Całość posyp prażonymi pestkami słonecznika.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Marchew 1 szt.

    Pietruszka 1 szt.

    Seler korzeń mały kawałek

    Czosnek 4 ząbki

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Rozmaryn 2 gałązki

    Czerwone wino 2 szklanki

    Pestki słonecznika BakaD’Or 2 łyżki

    Białe wino 1 szklanka

    Miód Złota Pasieka kilka łyżek

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów