Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Filet z kurczaka w migdałach z makaronem i sosem ze świeżych pomidorów

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Makaron z kurczakiem

    Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z piersi kurczaka oczyść z błon i pokrój w kostkę.

    Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdy nabierze złocistego koloru dodaj na patelnię pokrojonego kurczaka.

    Wszystkie pomidorki przekrój na pół, dorzuć do kurczaka z cebulą - wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu. Gotowy makaron odcedź. Zostaw pół szklanki wody z makaronu. Jeśli pomidory puściły sok, dodaj do sosu pół szklanki śmietany 30% i pół szklanki wody z makaronu. Zostaw na ogniu by sos się zredukował. Odcedzony makaron dodaj do sosu. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym listkami szałwii.

    Śliwki w karmelu

    Na suchą patelnię, bez tłuszczu wsyp kilka łyżek cukru. Czekając, aż cukier się skarmelizuje, przygotuj śliwki - przetnij wszystkie na pół i pozbaw je pestek. Do karmelizującego się cukru dodaj trochę śmietany 30%, zamieszaj patelnią i dorzuć śliwki. Kiedy śliwki całe zanurzą się w sosie, dodaj migdały w płatkach. Zwiększ ogień w celu szybkiej redukcji, potrząsaj delikatnie patelnią. Gdy całość zgęstnieje - przełóż deser na talerz i udekoruj dodatkową porcją migdałów w płatkach i ewentualnie kilkoma listkami świeżej melisy lub mięty.

     

    *Produkty dodatkowe - spiżarnia:

    Szałwia

    Melisa

    Mięta

    Cukier brązowy

    Sól Culineo

    Cebula biała 2 szt.

    Śmietana 30% Mleczna Dolina 125 ml

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos