Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tabbouleh z grillowanymi warzywami i fetą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Grillowane warzywa z sosem tzatziki

    Jednego bakłażana pokrój w plastry i obficie posól. Połówkę jednej z cukinii odkrój i odłóż na bok – resztę pokrój w plastry, wymieszaj razem z bakłażanem i zamarynuj w skórce cytryny, odrobinie cząbru, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, a następnie smaż na patelni grillowej do miękkości i zarumienienia się,  doprawiając solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i podaj z sosem tzatziki.

    Tzatziki z cukinią

    2-3 łyżki śmietany przełóż do miski, na średniej wielkości oczkach zetrzyj pozostałą cukinię, dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem oraz ząbkiem startego czosnku.

    Tabbouleh z zapieczoną fetą

    Fetę połóż na suchej patelni bądź blaszce, ułóż na niej 3 plastry cytryny, gałązkę rozmarynu, cząber – jeśli lubisz, całość polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, żeby ser się zapiekł.

    Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Włóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki octu z czerwonego wina i odrobinę soli. Wymieszaj z przygotowaną kaszą kuskus i pokrojoną cukinią. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

    Wyłóż przygotowaną kaszę na talerz a na wierzchu ułóż zapieczoną fetę.

    Mus z bakłażana i białej czekolady

    Do rondelka wlej szklankę mleka i dodaj 2 łyżki masła. Drugiego bakłażana obierz i pokrój w dość drobną kostkę, a następnie dodaj do rondla z mlekiem i masłem. Dodaj do całości kilka kostek białej czekolady i gotuj do miękkości bakłażana. Odcedź, przełóż do blendera, a następnie zmiksuj na gładki mus. Przełóż do kokilek, ozdób listkami mięty i kakao.

     

    Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Cytryna 1 szt.

    Gałązka rozmarynu

    Gałązka mięty

    Szklanka mleka Mleczna Dolina

    2 łyżki masła Mleczna Dolina

    Szczypta cząbru

    Kilka łyżek oliwy Casa de Azeite

    3-4 kostki białej czekolady Magnetic

    1 czerwona cebula

    2 łyżki octu z czerwonego wina

    Łyżka miodu Złota Pasieka

    Szczypta kakao Magnetic
    1 ząbek czosnku

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów