Burgery dyniowe z pomidorami oraz deser marchwiowo-owsiany - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Burgery dyniowe z pomidorami oraz deser marchwiowo-owsiany

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Burgery dyniowe

Dynia Hokkaido ma jadalną skórę  - nie musisz jej obierać. Dlatego przekrój ją na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zostaw jeden, a resztę zetrzyj np. w malakserze na drobnych oczkach. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, dopraw do smaku. Pestki dyni wsyp na rozgrzaną patelnię i praż kilka minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Wymieszaj podsmażoną dynię z uprażonymi pestkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Ubij pianę z 2 białek  i wraz z 2 łyżkami mąki dodaj do masy dyniowej. Delikatnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach burgery. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 4-5 minut, a następnie podsmaż ok minuty z każdej strony na patelni.

Bułki przekrój na pół i podpiecz z obu stron na patelni, najlepiej grillowej. Zdejmij, ułóż na każdej po dyniowym burgerze, połóż plaster pomidora i przykryj drugą połówką grillowanej bułki. Podawaj np. z pomidorem w occie winnym.

Deser marchwiowo-owsiany

Marchew i dynię w proporcjach pół na pół zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. Podsmaż, dodaj garść rodzynek. Dodaj łyżkę miodu, łyżkę śmietany i zetrzyj do masy odrobinę skórki z cytryny. Około 100g płatków owsianych  wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Masę dyniowo - marchwiową wyłóż do miseczek lub małych szklanek, posyp uprażonymi płatkami owsianymi.

Pomidor w occie winnym

Na małej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w ósemki wrzuć na patelnię, kiedy tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż pomidory  puszczą sok, wówczas dolej odrobinę czerwonego octu winnego i dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej. Możesz dosłodzić cukrem lub miodem. Trzymaj na ogniu, delikatnie mieszając, aż woda odparuje, a sos się zredukuje.

Podawaj jako zdrowszą alternatywę dodatku do burgerów.

 

*Składniki dodatkowe – spiżarnia

pomidory 2 szt.

musztarda francuska Madero– 1 łyżka

rodzynki Bakallino – garstka

cytryna

śmietana Mleczna Dolina– kilka łyżek

czerwony ocet winny

chilli

kurkuma

curry

słodka papryka Culineo

2 jajka Moja Kurka

cukier Słodka Łyżeczka / miód Złota Pasieka

olej do smażenia Olej Wyborny

świeże zioła

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów