Zapiekanka makaronowa z chorizo - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Zapiekanka makaronowa z chorizo

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Zapiekanka makaronowa z chorizo

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, 2 białe cebule pokrój w plasterki i podsmaż. Gdy cebula się podsmaży, dodaj chorizo pozbawione osłonki ochronnej - rozpadnie się w nieregularne kawałki. Duś z cebulą, aż smaki się połączą. Po 2-3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory.

Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania zetnij wierzchnią warstwę marchewki i pietruszki za pomocą obieraczki do warzyw. Dorzucić paseczki do makaronu pod koniec jego gotowania na 2-3 minuty. Makaron odcedź, wrzuć na blachę polaną oliwą i wymieszaj z podduszoną cebulą, chorizo i pomidorami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksymalnie 10 minut.

Hummus

Ciecierzycę odcedź i wsyp do blendera. Podlej oliwą, dodaj 2 ząbki czosnku. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Resztę marchewki i pietruszki pokrój w słupki i dodaj do hummusu. Jeśli masz, możesz pokroić również kawałki papryki w cienkie paski i dodaj je do pozostałych warzyw. Całość udekoruj kawałkiem cytryny i obgotowanymi paseczkami warzyw. Całość polej oliwą.

 

*Składniki dodatkowe – spiżarnia

czosnek

olej Olej Wyborny

oliwa z oliwek Casa de Azeite

cebula biała – 2 szt.

włoszczyzna

sól Culineo

pieprz Culieno

zielona papryka

świeże zioła

cytryna

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów