Flaczki z pieczarek i prażone jabłka z wegańskim karmelem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Flaczki z pieczarek i prażone jabłka z wegańskim karmelem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Flaczki z pieczarek

Obierz warzywa korzeniowe i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż ją na maśle z łyżką miodu, poczekaj aż cebula delikatnie się skarmelizuje. Dodawaj partiami pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodaj starte warzywa i duś wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się połączą. Po ok 5 minutach przełóż  wszystko do garnka, dodaj pół szklanki wody i szklankę passaty pomidorowej i gotuj razem przez około 10 minut doprawiając do smaku słodką i ostrą papryką, imbirem i majerankiem – tak jak lubisz.

Bagietkę pokrój w średniej grubości kromki, skrop je oliwą i przesmaż na patelni z obu stron. Kiedy grzanki będą już chrupiące, zdejmij je z patelni i natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

Wegański sos karmelowy

Na patelnię wsyp szklankę cukru i dolej pół szklanki ciepłej wody. Podgrzewaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy dodaj dwie szklanki napoju migdałowego, powoli poruszaj patelnią i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, pozbądź się  gniazd nasiennych i podpraż je na patelni z dodatkiem łyżki miodu, aż będą miękkie. Gotowy sos karmelowy przełóż do miseczki lub talerza, dodaj uprażone jabłka i jeśli lubisz łyżkę prażonych pestek dyni, migdałów w płatkach lub innych bakalii.

 

*Składniki dodatkowe - spiżarnia:

2 łyżki masła Mleczna Dolina

2 łyżki miodu Złota Pasieka

1 szklanka cukru Słodka Łyżeczka

1 szklanka passaty pomidorowej Sottile Gusto

sól Culineo

pieprz Culineo

ząbek czosnku

dwa jabłka

szczypta słodkiej papryki Culineo

szczypta ostrej papryki

szczypta imbiru

½ łyżeczki majeranku

łyżka pestek dyni BakaD’Or

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów