Kotlety mielone z indyka na grzankach, z konfiturą z czerwonej cebuli z rodzynkami i surówką z białej kapusty - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kotlety mielone z indyka na grzankach, z konfiturą z czerwonej cebuli z rodzynkami i surówką z białej kapusty

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Surówka z kapusty

Kapustę przekrój na pół i wykrój głąb, poszatkuj ją i  przełóż do miski. Dodaj łyżkę octu winnego i  łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut, by smaki dobrze się połączyły.

Kotlety z indyka z sosem fricasea 
Mięso z indyka dopraw  solą, pieprzem i cynamonem. Posiekaj zioła i dodaj je do mięsa. Całość dokładanie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą. Z mięsnej masy formuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia polej kotleciki sosem fricasea* .

*Dwa żółtka wymieszane z dwiema łyżkami soku z cytryny.

Konfitura z czerwonej cebuli

Cebulę  obierz i pokrój w piórka. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Dodaj miód, musztardę oraz garść rodzynek. Smaż wszystko na małym ogniu mieszając co chwilę. Po chwili cebula puści sok i zacznie się  dusić we własnym sosie, podlej delikatnie czerwonym winem i duś, aż całość zmięknie, a wino odparuje. Mieszaj delikatnie, aż uzyskasz konsystencję konfitury.

Grzanki

Pieczywo pokrój w kromki, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą chrupiące i złociste. Przełóż grzanki na talerz, nałóż na każdą z nich po dużej łyżce konfitury z cebuli oraz kotlety. Na górę połóż kilka listków świeżej bazylii. Podawaj z surówką z białej kapusty.

 

*Składniki dodatkowe - spiżarnia:

1 łyżka octu najlepiej z czerwonego wina

3 łyżki oliwy Casa de Azeite

sól Culineo

pieprz Culineo

2 żółtka jaj Moja Kurka

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki bułki tartej Pano

szczypta cynamonu

kilka listków mięty

dwie gałązki tymianku

gałązka rozmarynu

olej do smażenia Olej Wyborny

1 łyżka musztardy francuskiej Madero

1 łyżka miodu Złota Pasieka

1 szklanka czerwonego wina

 

*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów