Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Prażonka z dzika z kiełbasą jałowcową i dynią

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mięso wymieszaj z jałowcem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem, bardzo dokładnie nacierając wszystkie kawałki. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
    2. W żaroodpornym naczyniu ułóż ciasno warstwami: słoninę, ziemniaki, buraki, cebulę, mięso, ziemniaki, buraki, cebulę, dynię i kiełbasę. Całość przykryj liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem przez 2-2,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Tak zwane „prażone” to potrawa, która zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Najprostszy przepis polega na układaniu warstwowo ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli. Jeśli lubisz prażone, ale znudziła Ci się tradycyjna wersja, może skusisz się na inną odsłonę dania, jaką jest… prażonka z dzika? Spróbuj koniecznie!

    Do przygotowania potrawy potrzebujesz oczywiście mięsa z dzika, aromatycznych przypraw, takich jak świeże ziarna jałowca i rozmaryn, czosnek, pieprz i sól. Dodatkowo w daniu znajdą się: buraki, ziemniaki, kiełbasa jałowcowa, słonina, kapusta, cebula i… dynia. W pierwszej kolejności zamarynuj pokrojone na gulasz mięso z dzika. W tym celu natrzyj je dokładnie utłuczonym w moździerzu jałowcem, czosnkiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny, aby mogło przejść całe cudownym aromatem ziół.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój kiełbasę jałowcową i słoninę w drobną kostkę. Podobnie pokrój w kostkę buraki, ziemniaki i dynię. Cebulkę poszatkuj. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóż składniki warstwa po warstwie, zaczynając od słoniny. Na nią połóż ziemniaki, a dalej buraki, cebulę, mięso, ponownie ziemniaki, buraki, cebulę, dynię i na koniec kiełbasę. Całość dokładnie przykryj liśćmi kapusty. Zapiekaj danie w piekarniku (w 180 stopniach C) pod przykryciem przez około 2 do 2,5 godziny. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos