Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kotlety cielęce z salsa verde

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wymieszaj ze sobą czosnek, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dodaj żółtka jajek przetarte przez sitko, odciśniętą z wody bułkę oraz sól. Dolej oliwę i mieszaj, rozcierając dokładnie składniki na gładką masę.
    2. Paprykę, cukinię, cebulę, bakłażana i pomidorki nadziej na przemian na patyczki do szaszłyków. Smaż z każdej strony na dużym ogniu, na rozgrzanej oliwie.
    3. Kotlety przypraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i smaż z dodatkiem rozmarynu na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 3,5 minuty z każdej strony.
    4. Podawaj z szaszłykami i salsa verde.

    2 porcje

    30 minut

    Średnio trudne

    Choć cielęcina jest mięsem wyjątkowo delikatnym, na polskich stołach gości stosunkowo rzadko. Tymczasem ma łagodny smak, bardzo niską zawartość tłuszczu, a do tego stanowi bogate źródło witamin i minerałów. W cielęcinie znajdziemy między innymi żelazo, potas oraz cynk, ogromną porcję wartościowego białka, jak również witaminy D i witamin z grupy B. Kotlety cielęce z salsa verde to łatwy przepis, idealny do wypróbowania dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę z tym gatunkiem mięsa.

    Ważne jest wybranie mięsa dobrej jakości. Na ogół jest ono jaśniejsze od wołowiny, natomiast cielęcina cielęcinie nierówna. Im jaśniejszy jej kolor, tym słabszej jakości jest mięso. Oznacza to, że zwierzęta były karmione mało pożywną paszą i trzymano je w boksach. Cielęta wypasane na pastwiskach spożywają więcej żelaza i stąd ich mięso jest bardziej czerwone.

    Kiedy zaopatrzymy się już w odpowiednią sztukę mięsa, przystępujemy do przygotowania kotletów. Posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól i sok z cytryny mieszamy, dodając do nich żółtka jajek przeciśnięte przez sitko oraz namoczoną wcześniej bułkę. Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę, dolewając odrobinę oliwy.

    Następnie z ulubionych warzyw, np. papryki, cukinii, cebuli i bakłażana oraz pomidorów koktajlowych, wykonujemy szaszłyki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni na dużym ogniu. Mięso kroimy na kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą, a następnie smażymy na patelni do grillowania po 3,5 minuty z każdej strony. Podajemy ją z szaszłykami i przygotowaną wcześniej salsą.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos