Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłemiejsce. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przezchwilę, następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. 
    2. Wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Jeśli będzie klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki wrzucić do miski, dodać cynamon, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą blachę, wcześniej nasmarowaną margarynąi posypaną bułką tartą.
    3. Na cieście ułożyć śliwki. Przygotować kruszonkę: margarynę połączyć z cukrem i cukremwanilinowym. Dodać mąkę i rozetrzeć w palcach, aby powstały okruchy. Kruszonką posypać ciasto i wstawić je na 3-45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 
2 godz. 15 min

    Ilość porcji: 10 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów