Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gulasz węgierski

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowanie mięsa:

    Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Mięsa na gulasz nie marynujemy, jednak bezpośrednio przed smażeniem musimy je oprószyć mąką, aby całe było nią pokryte. Mąka delikatnie zagęści nam sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masło klarowane i obsmażamy mięso, aby uzyskać złoto-brązowy kolor. Przekładamy je do wysokiego rondla. Na patelnię wylewamy niewielką ilość bulionu wołowego, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do rondla.

     

    Przygotowanie  warzyw:

    Papryki dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę,  cebulę szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak paprykę.  Na koniec myjemy i kroimy w kostkę pomidory. Na czystą patelnie wlewamy nieco masła klarowanego. Podsmażanie warzyw rozpoczynamy od najtwardszego czyli od marchewki. Po około minucie dodajemy szalotkę . Warzywa delikatnie solimy, dodanie soli zdecydowanie przyspiesza mięknięcie warzyw.  Po upływie kolejnych dwóch minut dodajemy paprykę. Jak papryka nieco zmięknie i nabierze swoistego koloru dodajemy pokrojony czosnek, tymianek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, a na sam koniec dodajemy pomidory. Warzywa doprawiamy słodką papryką.  Po kilku minutach warzywa przekładamy do rondla z mięsem. Na patelnię wylewamy pozostałą część bulionu, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do rondla. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    5 głosów