Dobra torba

20 gr z tej torby przekażemy Bankom Żywności, które pozyskują niesprzedane, ale dobre jakościowo produkty ze sklepów i przekazują je potrzebującym.

1 zł = 8 kg uratowanej żywności,
z której można przygotować aż 16 posiłków!

1zł = 16 posiłków
dobra torba dobra torba

W Biedronce nie marnujemy żywności

ograniczenie strat żywności ograniczenie strat żywności

Sieć Biedronka we współpracy z dostawcami działa na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności
– przede wszystkim wielkość zamówień oraz czas i częstotliwość dostaw planujemy tak, by dostosować
ilości do popytu i zapewnić jak najkrótszą drogę „od pola do widelca”. Zmieniamy też opakowania naszych
produktów - indywidualne i zbiorcze - tak, by straty w transporcie i w sklepach były jak najmniejsze.

W Biedronce od 2016 r. rozwijamy też program przekazywania niesprzedanej, ale nadającej się do spożycia żywności organizacjom pożytku publicznego zajmującym się pomocą żywnościową. Produkty są wydawane bezpośrednio ze sklepów, na zasadzie darowizny. Wśród nich znajdują się te z bliskim terminem przydatności do spożycia, z uszkodzonym opakowaniem, a także dojrzałe owoce i warzywa. Prawie 70% przekazywanych towarów stanowią świeże mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne oraz ryby, które są wykorzystywane do przygotowywania posiłków w jadłodajniach i stołówkach, bądź paczek żywnościowych w punktach wydawania żywności dla osób potrzebujących.
W samym 2018 r. przekazaliśmy 4 876 ton żywności, co według szacunków Banków Żywności pozwoliło przygotować 9,75 miliona posiłków.
2018 rok 2018 rok
4876 ton żywności 4 876 ton żywności
miliona posiłków 9,75 miliona posiłków

Obecnie już ponad 1300 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce przekazuje nadwyżki żywności do ok. 70 organizacji. Liczba ta obejmuje zarówno duże organizacje, jak Caritas Diecezjalne, czy Federacja Polskich Banków Żywności, jak i pojedyncze, mniejsze organizacje. Ciągle poszukujemy kolejnych organizacji pożytku publicznego zainteresowanych odbiorem nadwyżek żywności ze sklepów Biedronki. Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem formularza zamieszczonego na stronie: https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp

1300 sklepów Biedronka 1 300 sklepów
Biedronka
70 Organizacji Pożytku Publicznego 70 Organizacji
Pożytku
Publicznego

W pozostałych przypadkach, niesprzedana żywność podlega segregacji zgodnie z obowiązującymi przepisami i trafia do dalszego zagospodarowania. Dla przykładu z owoców i warzyw wytwarzany jest biogaz do produkcji energii i ciepła, produkty mięsne przetwarzane są na karmę dla zwierząt, a pieczywo trafia do gorzelni, jako surowiec do produkcji alkoholu. W 2018 r. 99% odpadów żywnościowych z Biedronki poddano przetworzeniu lub odzyskowi, a tylko 1% zostało unieszkodliwionych jako odpady.

recycling

logo bank żywności Współpraca z Bankami Żywności

O Bankach Żywności

Misją Banków Żywności jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym. Każdego dnia pracownicy i wolontariusze Banków odbierają z supermarketów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych.

Aż 1,6 mln osób w Polsce żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, czyli dysponuje kwotą poniżej 600 zł miesięcznie. Większość z nich każdego dnia staje przed dylematem, na co przeznaczyć te środki – czy kupić niezbędne leki, czy jedzenie. Niestety, pusty talerz wciąż stanowi codzienność w wielu domach.

Bank żywności Bank żywności

Koszt uratowania żywności

1 zł = 8 kg uratowanej żywności, z której można przygotować
aż 16 posiłków!

1zł = 16 posiłków

2018 rok

logo biedronka Dzięki stałej współpracy z sieciami handlowymi, Bankom Żywności udało się uratować 10 000 ton artykułów spożywczych, w tym 1 994,7 ton z sieci sklepów Biedronka

Produkty spożywcze przekazywane
na rzecz potrzebujących

odbierane na co dzień: owoce i warzywa, napoje, mleko, sery, pieczywo, mięso,
podczas zbiórek żywności: mąka, cukier, olej, przetwory owocowe i warzywne, słodycze.

artykuły spożywcze artykuły spożywcze

Jak możesz zapobiec marnowaniu żywności?

Na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności. W Polsce to około 9 mln ton artykułów
spożywczych lądujących w koszu na śmieci każdego roku. Sprawdź, co możesz zrobić!

Wybieraj pojedyncze warzywa i owoce Wybieraj pojedyncze
warzywa i owoce
Przechowuj żywność w odpowiedni sposób Przechowuj żywność
w odpowiedni sposób
Zamrażaj jedzenie, z którego aktualnie nie korzystasz Zamrażaj jedzenie,
z którego aktualnie nie korzystasz
Mądrze planuj posiłki i zakupy Mądrze planuj posiłki i zakupy