Zupa fasolowa na żeberkach

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki oraz marchew obierz i pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli. Fasolę wypłucz, a następnie zagotuj w bulionie lub wodzie i odstaw na minimum 2 godziny. Podzielone na porcje żeberka włóż do zimnego bulionu z fasolą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj razem około 40 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż całość około 10 minut.
  2. Kiedy mięso i fasola będą już miękkie dodaj do nich zawartość patelni oraz warzywa i gotuj całość około 30 minut.
  3. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i serwuj posypaną natką pietruszki.  
     
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
głosów