Gęś faszerowana wieprzowiną z podrobami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Gęś faszerowana wieprzowiną z podrobami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Łopatkę wieprzową zmiel. Bułki namocz w winie i wymieszaj 
z mięsem. Dopraw 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Dodaj wątróbkę i śliwki, wymieszaj.
  2. Gęś wypełnij powstałym farszem i zaszyj lub zepnij wykałaczkami (uprzednio namoczonymi). Natrzyj resztą czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Wyjmij 30 minut przed pieczeniem.
  3. Gęś przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego (najlepiej brytfanki) i przykryj. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 30 minutach podlej około 100 ml wina. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem powstałym podczas pieczenia. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę i zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz, nadal od czasu do czasu podlewając sosem.

Gęsina jest wyjątkowo smacznym mięsem, które jednak na polskich stołach pojawia się stosunkowo rzadko. Wielka szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Masz ochotę na eksperymenty kulinarne, ale brakuje Ci inspiracji na niecodzienny obiad? Koniecznie więc sięgnij po gęś! Oto prosty przepis na pyszną gęś faszerowaną.

Zacznij od przygotowania farszu. W tym celu zmiel mięso łopatki wieprzowej. Następnie namocz bułki w czerwonym winie i połącz z mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj śliwki, wątróbkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij umytą i osuszoną gęś. Zaszyj, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz w czasie pieczenia. Teraz zamarynuj gęś. Natrzyj ją dokładnie majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem – to w zupełności wystarczy, aby wydobyć cudowny smak dania. Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin.

Wyciągnij mięso z lodówki na około pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Początkowo piecz pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C (przez pierwszą godzinę). W międzyczasie podlej mięso winem. Przez kolejne 2 godziny piecz potrawę w temperaturze 180 stopni. Później ponownie zmniejsz temperaturę (do 160 stopni) i piecz bez przykrycia jeszcze przez około godzinę, by mięso ładnie się przyrumieniło.

Gęś faszerowaną możesz podawać zarówno samodzielnie, jak i np. w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i świeżych warzyw. Smacznego!

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy