Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Potrawka z jelenia z powidłami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W garnku zagotuj bulion. Dodaj 35 ml octu, żeby lekko go zakwasić, a następnie mięso.
    2. Gotuj 1,5-2 godz. W międzyczasie, w oddzielnym garnku podgrzej powidła.
    3. Dodaj do nich sok wiśniowy, łyżkę miodu, goździki, imbir oraz cynamon.
    4. Gotuj razem, podlej 1 łyżką octu winnego, po czym nieco zredukuj. Powidła dodaj do mięsa 20 min przed końcem gotowania.

    Gulasz to wyjątkowo smaczna potrawa, którą lubi chyba każdy. Mięso pokrojone w drobne kawałki, różne aromatyczne dodatki wedle uznania, a do tego wyśmienity sos, dzięki któremu całość jest wyjątkowo soczysta i miękka. Gulasz można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszą wersją jest potrawa z mięsa wołowego lub wieprzowego, ale jeśli szukasz odmiany, może skusisz się na… potrawkę z jelenia? Bez dwóch zdań od razu pokochasz dziczyznę!

    Przygotowanie potrawki z jelenia jest nieco czasochłonne ze względu na to, że mięso musi się długo gotować, ale tak naprawdę w tym czasie możesz robić wiele innych rzeczy, jedynie doglądając potrawy. Zacznij od zagotowania bulionu mięsnego. Kiedy doprowadzisz go do wrzenia, dodaj odrobinę octu i mięso z jelenia. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.

    Następnie przygotuj pozostałe składniki potrawki. W oddzielnym naczyniu podgrzej powidła śliwkowe, dodaj do nich miód, sok wiśniowy, starty imbir, goździki, cynamon i odrobinę octu winnego. Gotuj przez chwilę, aby wszystkie produkty przeniknęły się wzajemnie i stworzyły aromatyczną całość. Dodaj powidła do potrawki na około 20 minut przed zakończeniem gotowania. Każdy, kto spróbuje Twojej potrawki z jelenia, od razu ją pokocha. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów