Dorada z warzywami w papilotach - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Dorada z warzywami w papilotach

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby umyj i osusz. Na blacie ułóż 2 duże kawałki folii aluminiowej, na każdym połóż kawałek papieru do pieczenia. Na środku umieść ryby. Oprósz je solą.
  2. Marchewki i szalotki wymieszaj z passatą. Warzywa rozłóż na wierzchu ryb, skrop oliwą, na każdej umieść trochę koperku. Zawiń papier do pieczenia, formując pakieciki z rybami w środku. Dobrze zawiń brzegi.
  3. Pakiety z papieru do pieczenia zawiń w folię aluminiową, upewniając się, że nie ma w niej żadnych otworów, przez które mogłaby ulecieć para. Pakiety umieść na blasze do pieczenia i wstaw na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  4. Risotto przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Różyczki brokuła gotuj przez 4 minuty pod przykryciem w kuchence mikrofalowej.
  5. Gotowe dorady odwiń z folii i papieru, udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem. Podawaj z risotto z brokułami.

Dorada jest rybą występującą najczęściej w Morzu Śródziemnym i od niedawna gości na polskich stołach częściej niż zwykle. Dzieje się tak dzięki korzystnemu stosunkowi ceny do jakości, ale i rozmiarów ryby, która może ważyć nawet kilka kilogramów.

Jako ryba słonowodna dorada ma ogromną zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla układu nerwowego i naczyniowo-sercowego do prawidłowego funkcjonowania. Zapobiegają takim chorobom jak miażdżyca czy niektóre nowotwory, a także wspierają pamięć i zdolność kojarzenia. Warto zatem wprowadzić do swojej diety ryby w ogóle, doradę zaś w szczególności ze względu na jej delikatne, białe mięso.

Bardzo łatwo można wykonać z niej proste danie na szybki obiad albo wytrawną kolację. Taką będzie dorada w papilotach. Umytą i osuszoną rybę układamy na blaszce. Marchewkę i cebulę mieszamy z passatą i rozkładamy na rybach, skrapiając oliwą i przyprawiając koperkiem. Pieczemy całość w temperaturze 200°C przez max. 25 minut. Ważne, aby rybę zamknąć szczelnie w folii aluminiowej, tak by para nie wydostawała się na zewnątrz. Dzięki temu mięso będzie delikatne i lekkostrawne. Następnie zgodnie z opisem przedstawionym na opakowaniu przygotowujemy risotto, które posłuży jako dodatek do ryby wraz z brokułami.

Gotową rybę odwijamy z folii, dekorujemy cytryną i koperkiem. Na talerzu układamy w towarzystwie risotta i brokułów.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos