Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Polędwiczka z boczkiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (50 ml) z rozmarynem (1 gałązka). Smaż z dodatkiem soli, aż się zrumienią i będą miękkie.
    2. Dymkom obetnij większość szczypioru, zostawiając tylko 5 cm. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i smaż na maśle, na średnim ogniu, przez 10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
    3. Mięso podziel na 100-gramowe kawałki. Każdy przypraw grubo zmielonym pieprzem i zawiń ściśle w plasterek boczku. Następnie obwiąż dookoła sznurkiem, wkładając pod sznurek po pół gałązki rozmarynu. Na koniec posól odsłonięte części mięsa.
    4. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie dolej wino i duś na małym ogniu, obracając od czasu do czasu na drugą stronę. Po kilku minutach, gdy wino odparuje, medaliony będą gotowe. 

    4 porcje

    25 minut

    Średnio trudne

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów