Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Steki picanha z gnocchi i pieczarkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
    2. Dobrze umyte ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. Odcedź na sitku i odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz je, rozgnieć na puree i wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Zagnieć je z mąką, aż do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Nie powinno kleić się do rąk.
    3. Ciasto podziel na porcje wielkości pięści, z każdej z nich uformuj wałek grubości palca, pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Oprósz je mąką.
    4. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kremem z octu balsamicznego.
    5. Gnocchi wrzucaj partiami do osolonej wody. Gotuj 4 minuty, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z pieczarkami. Dodaj pesto i suszone pomidory, delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
    6. Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową. Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony. Dopraw solą i podawaj z gnocchi, udekorowane świeżą bazylią.

    5-6 porcji

    1 godzina

    trudne  

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos