Szczupak w śmietanie z ziemniakami po francusku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Szczupak w śmietanie z ziemniakami po francusku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Rybę podziel na mniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i oprósz mąką. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  2. Na tej samej patelni usmaż na maśle cebulę i pieczarki. Dodaj wino, a gdy odparuje, dolej śmietanę i przypraw do smaku solą. Po kilku minutach do sosu włóż rybę, przykryj pokrywką i duś kilka minut. Do ziemniaczanego purée dodaj śmietanę oraz pół jajka i wymieszaj (jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, możesz dodać skrobię ziemniaczaną).
  3. Uformuj podłużne kotleciki, każdy zanurz w reszcie jajka i obtocz w bułce tartej. Smaż na złoty kolor na maśle. Szczupaka podawaj z ziemniakami po francusku, udekorowanego natką pietruszki i czerwonym pieprzem.

Nie od dziś wiadomo, że ryby są bogatą skarbnicą witamin i minerałów, a ponadto zawierają cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Gatunków ryb jest bardzo wiele, dlatego nie sposób spróbować ich wszystkich, ale jest co najmniej kilka takich, które zasługują na szczególną uwagę. Jednym z nich bez cienia wątpliwości jest szczupak. Na polskich stołach ląduje on dość rzadko, a szkoda, bo to naprawdę „wdzięczny materiał” do kulinarnych eksperymentów. Jeśli jeszcze nie było Ci dane skosztować wybornego mięsa szczupaka, koniecznie wypróbuj fenomenalny przepis na rybę w śmietanie z ziemniaczkami po francusku! Jak to zrobić krok po kroku?

W pierwszej kolejności obierz ziemniaki, umyj je dokładnie, pokrój na mniejsze części i ugotuj. Kiedy ostygną, przeciśnij je przez praskę i odstaw. Teraz czas na rybę. Podziel szczupaka na mniejsze kawałki, przypraw solą i pieprzem (to w zupełności wystarczy!), oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po zdjęciu ryby usmaż cebulkę z pieczarkami i zalej odrobiną białego wina. Gdy wino odparuje, dodaj śmietanę, a następnie rybę – całość duś pod przykrywką jeszcze przez kilka minut.

 Gdy ryba będzie gotowa, możesz wrócić do ziemniaków. Dodaj do nich odrobinę śmietany, pół jajka, wymieszaj dokładnie i uformuj podłużne kotlety. Obtocz je w pozostałym jajku i w bułce tartej, usmaż na patelni. Tak przygotowane ziemniaczki podawaj z rybą – całość udekoruj świeżą natką pietruszki oraz czerwonym pieprzem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos