Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka po staropolsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Gruszki pokrój w kostkę i wymieszaj z wiśniami. Jeśli są zbyt słodkie, można je skropić sokiem z cytryny. Kaczkę natrzyj przyprawami i wypełnij farszem.
    2. Ułóż ją w brytfannie, piersi przykryj plastrami słoniny.
    3. Piecz 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączoną funkcją termoobiegu. Za sprawą słoniny nie ma potrzeby polewać kaczki podczas pieczenia.

    Mięso kaczki jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe – oczywiście pod warunkiem, że jedzone w rozsądnych ilościach. Choć dawniej kaczka królowała na polskich stołach, obecnie jest dużą rzadkością. A szkoda, bo wybornych przepisów na kaczkę jest naprawdę wiele i warto raz na jakiś czas skusić się na ten specjał polskiej kuchni. Masz ochotę na kaczkę po staropolsku z prawdziwego zdarzenia? Poznaj przepis i przygotuj bliskim wspaniałą ucztę! Od czego zacząć?

    Naturalnie od nabycia kaczki – powinna ważyć około 2,5 kg. Niesamowity smak mięsa zagwarantują Ci takie przyprawy jak odrobina soli i pieprzu, majeranek, suszone owoce jałowca, imbir, a do tego owoce – gruszki i wiśnie. Zaledwie kilka prostych składników, a efekt końcowy jest zniewalający! Przygotowanie kaczki zacznij od pokrojenia gruszek. Wymieszaj je z wiśniami (gdyby farsz okazał się za słodki, możesz skropić go odrobiną soku z cytryny). Tak przyrządzonym farszem wypełnij kaczkę. Teraz natrzyj ją wyżej wymienionymi przyprawami.

    Na wierzch kaczki połóż plasterki słoniny. Dzięki temu prostemu zabiegowi mięso kaczki nie zrobi się suche i unikniesz też konieczności ciągłego podlewania go w czasie pieczenia. Nastaw piekarnik na 160 °C i piecz przez około 2,5 godziny – najlepiej z termoobiegiem, by skóra kaczki ładnie się przyrumieniła i była chrupiąca. Danie to możesz serwować z rozmaitymi dodatkami, np. ze świeżą sałatą oraz pieczonymi ziemniaczkami.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy