Babka nadziewana - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Babka nadziewana

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę (najlepiej przy pomocy miksera). Żółtka oddziel od białek i stopniowo, stale mieszając dodawaj je do masy. Obie mąki wymieszaj ze sobą i również stopniowo dodawaj do masy. Białka ubij na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie połącz ją z ciastem. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 1 godzinę w temperaturze 160°C.
  2. Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnej wody, a następnie podgrzej, aż się rozpuści. Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Na koniec dodaj jagody i ponownie lekko wymieszaj.
  3. Środek babki wypełnij śmietaną z jagodami i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Udekoruj mrożonymi jagodami i cukrem pudrem.

Nic nie może się równać z pysznym, domowym ciastem. Jeśli masz na nie ochotę, lubisz piec, ale właśnie skończyły Ci się już pomysły na kolejne ciekawe przepisy, koniecznie przygotuj fantastyczną babkę nadziewaną jagodami. Jak już zrobić? To łatwiejsze, niż myślisz! Już teraz sięgnij po prosty przepis i poczęstuj najbliższych ciastem własnego wypieku, które doskonale sprawdzi się w roli dodatku do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty!

 W pierwszej kolejności utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie oddziel żółtka od białek. Dodawaj stopniowo żółtka, ciągle mieszając ciasto. Teraz wymieszaj, przesiej mąkę tortową i ziemniaczaną, dodawaj po trochę do masy. Ubij białka i dodaj je ostrożnie do ciasta. Przełóż całą masę do formy na babkę i włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj nadzienie.

 W tym celu rozpuść żelatynę w 50 ml wody. Ubij śmietankę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodaj żelatynę i połącz całość. Dodaj jagody i ponownie wymieszaj. Kiedy babka będzie upieczona i wystudzona, wypełnij jej środek przygotowaną śmietanką z jagodami i włóż ją do lodówki na co najmniej godzinę, aby nadzienie stężało. Przed podaniem udekoruj babkę cukrem pudrem i mrożonymi jagodami. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów