Crostini z anchois - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Crostini z anchois

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidorki wyłóż na blachę i polej kremem z octem balsamicznym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C (górna grzałka lub funkcja grilla) i piecz około 10 minut, co jakiś czas mieszając je, by równo się upiekły. 
  2. Kromki bagietki posmaruj masłem i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Ułóż je na blasze i podpiecz w piekarniku na złoty kolor (3-5 minut).
  3. Podpieczone kromki wyłóż na półmisek, na każdej połóż cały filet anchois, plasterek cebuli, kapary i upieczone pomidorki. Całość posyp bazylią i skrop octem pozostałym po pieczeniu pomidorków.

Czas przygotowania: 20 min

4 porcje

Jeżeli zamierzasz w najbliższym czasie zorganizować mniejsze czy większe przyjęcie i szukasz w związku z tym ciekawego, niebanalnego pomysłu na przystawki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że przypadnie Ci do gustu taka propozycja jak crostini. Są to niewielkich rozmiarów kanapeczki, które pochodzą z Włoch. Nie są to jednak zwykłe kanapki, jakie być może przygotowujesz na co dzień. Inne jest też ich przyrządzenie i ostateczny kształt, który kusi i zachęca do skosztowania. Przygotuj dla swoich gości pyszne crostini z anchois, a z całą pewnością będą oni pod wrażeniem!

Jakich składników potrzebujesz? Jak wykonać crostini krok po kroku? W pierwszej kolejności umyj i przełóż na blachę do pieczenia pomidorki koktajlowe. Polej je odrobiną kremu z octem balsamicznym i włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przemieszaj je kilka razy, aby były równomiernie upieczone. Następnie posmaruj masłem kromki z bagietki i natrzyj je czosnkiem. Również podpiecz je, ale zdecydowanie krócej, aby się nie przypaliły – w zupełności wystarczy około 3 do 5 minut.

Przełóż teraz kromki na półmisek, na każdą z nich wyłóż filet anchois w całości, a następnie plasterek czerwonej cebuli, pokrojone jabłuszko kaparowe, pomidorki. Na koniec skrop wszystkie kanapeczki octem balsamicznym oraz oprósz posiekanymi drobno świeżymi liśćmi bazylii. Oczywiście bazylię możesz zastąpić innymi świeżymi ziołami. Crostini prezentują się świetnie, mają cudowny aromat i jeszcze lepiej smakują. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów