Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    TAJSKIE CURRY PANANG Z KURCZAKA

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Bakłażana zalej wodą z solą, odstaw na 30 min. Odcedź, osusz na papierowym ręczniku i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Polędwiczki z kurczaka wymieszaj z curry, połową imbiru i pieprzem. 
    2. Odstaw na 30 min do zamarynowania, następnie obsmaż z obu stron na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym. Podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut pod przykryciem. 
    3. Dodaj trawę cytrynową, resztę imbiru i pastę curry, a po chwili mleczko kokosowe. Gotuj 5 minut. Następnie dopraw do smaku cukrem trzcinowymi i sosem rybnym. 
    4. Gdy sos będzie gotowy, dodaj upieczonego bakłażana i delikatnie wymieszaj, a po 10 min pędy bambusa i listki bazylii. Gotuj jeszcze 5 min. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

    Masz ochotę na jakąś odmianę w kuchni? Pociągają Cię orientalne klimaty, ale jednocześnie obawiasz się zbyt brawurowych eksperymentów? Jest na to sposób – doskonałym kompromisem, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania, może okazać się tajskie curry panang z kurczaka. Na pewno doskonale znane Ci mięso z kurczaka zyskuje w tym przepisie zupełnie nowe oblicze, a wszystko to dzięki kilku egzotycznym składnikom, jak m.in. trawa cytrynowa, bakłażan, świeży imbir, czerwone curry, mleczko kokosowe, aromatyczna bazylia… Jak przygotować tę wyjątkową potrawę?

    Zacznij od pokrojenia bakłażana w grubą kostkę, zalej go wodą z dodatkiem soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie osusz warzywo i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie przygotuj polędwiczki z kurczaka – natrzyj je curry, imbirem (połową porcji) i pieprzem. Pozostaw je na pół godziny, po czym obsmaż na oleju kokosowym (patelnia musi być mocno rozgrzana – dzięki temu zamkniesz wszystkie soki w mięsie, będzie ono soczyste). Teraz podlej mięso odrobiną wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.

    Dodaj pozostały imbir, drobno pokrojone plasterki trawy cytrynowej, curry i mleczko kokosowe. Gotuj przez chwilę, dodaj sos rybny oraz cukier trzcinowy do smaku. Na koniec dorzuć wcześniej przygotowanego bakłażana, listki bazylii i pędy bambusa. Podduś całość jeszcze przez 5 minut i… gotowe! Tak przygotowane danie możesz serwować np. z oddzielnie ugotowanym ryżem jaśminowym. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy