Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    ZUPA Z RYBNYMI KULKAMI I MAKARONEM

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Do garnka wlej 1,5 l wody. Dodaj włoszczyznę i 1 filet, a także 2 rozgniecione nożem i przekrojone na pół łodygi trawy cytrynowej, obierki imbiru i liście laurowe. Gotuj 20 min. Pozostałą trawę cytrynową pokrój w bardzo drobną kostkę, usuwając wierzchnią warstwę. Dodaj wraz z imbirem do gotującej się zupy. 
    2. Do bulionu dodaj pastę Tom Yum (pół łyżki odłóż), sos rybny i cukier. Zamieszaj i gotuj 15 min na małym ogniu. Następnie usuń łodygi trawy cytrynowej, rybę (zachowaj ją) i obierki imbiru. Surową rybę zmiksuj z jajkiem, mąką i resztą pasty Tom Yum. Z masy uformuj małe kulki i gotuj je 5 min w zupie. 
    3. Na koniec zupę dopraw sokiem z limonki i z powrotem dodaj rybę. Makaron pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczek, zalej zupą z kulkami. Podawaj z listkami kolendry i połówką limonki.

    Marzysz o wyprawie do egzotycznej Azji? Pociąga Cię wyjątkowa, orientalna kuchnia tego zakątka świata? Aby odkryć jej smak, wcale nie musisz udawać się w podróż na drugi kraniec globu. Obecnie bez najmniejszego problemu przyrządzisz fantastyczne dania wielu kuchni, w tym azjatyckiej. Lubisz ryby, ale nie masz pomysłu na potrawę niebanalną, o niepowtarzalnym smaku, wyglądzie i aromacie? Nie zwlekaj zatem i już teraz przyrządź nietuzinkową zupę z kulkami rybnymi i makaronem!

    Będą Ci potrzebne do tego egzotyczne składniki, takie jak m.in. trawa cytrynowa, sos rybny, makaron ryżowy, mąka kokosowa, kolendra, imbir, a ponadto produkty, po które być może sięgasz na co dzień, jak limonka, jajka, ryba (a dokładniej filety z morszczuka), liście laurowe. Od czego zacząć?

    Namocz makaron ryżowy w ciepłej wodzie (przez około godzinę). Wlej go dużego garnka 1,5 l wody, dodaj 1 filet z morszczuka (w całości), pokrojoną na drobne kawałki włoszczyznę, przekrojone na pół dwie łodygi trawy cytrynowej, obierki imbiru, liście laurowe. Całość gotuj przez około 20 minut. W tym czasie pokrój w drobną kostkę imbir i pozostałą trawę cytrynową, dodaj je do wywaru wraz z sosem rybnym, cukrem trzcinowym i pastą Tom Yum. Około pół łyżeczki pasty odłóż. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.

    Wyciągnij z zupy obierki imbiru, wygotowane łodygi trawy cytrynowej i rybę. Pozostałą surową rybę zmiksuj dokładnie z połową łyżeczki pasty, jajkiem oraz mąką – uformuj niewielkie kulki rybne i delikatnie włóż do zupy. Całość przypraw limonką – zupa jest gotowa. Pokrój makaron na małe kawałki, przełóż na głębokie talerze lub miseczki, zalej zupą, udekoruj świeżymi liśćmi kolendry i ćwiartką limonki. Smacznego!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos