PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE TIKKA MASALA - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE TIKKA MASALA

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, dodaj jogurt, sól, imbir, sok z cytryny, kurkumę, paprykę, kmin rzymski i kolendrę. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 40 min. 
  2. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj masło, imbir i czosnek. Smaż, energicznie mieszając, by składniki się nie przypaliły. 
  3. Następnie dodaj cebulę, kmin rzymski, paprykę, kurkumę, curry i cukier. Wymieszaj. Do smażącej się cebuli z przyprawami dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Całość podlej 1 szklanką wody. 
  4. Gotuj pod przykryciem przez 10 min. Na koniec do sosu dodaj śmietanę, kolendrę i pokrojone na mniejsze kawałki upieczone mięso.

Filety z kurczaka to pyszne i delikatne mięso. Można je przyrządzać na wiele sposobów, z rozmaitymi przyprawami i dodatkami. Trzeba jednak uważać, aby podczas obróbki termicznej nie doprowadzić do ich przesuszenia. Kiedy bowiem stracą swoją soczystość, nie będą smakować dobrze. Jeśli uwielbiasz filety drobiowe, ale obawiasz się o to, że mogą wyjść zbyt suche i twarde, koniecznie wypróbuj przepis na piersi z kurczaka w sosie tikka masala! Jak je przygotować?

W pierwszej kolejności przygotuj filety z piersi kurczaka. Umyj je i osusz, a następnie zrób marynatę z jogurtu naturalnego, startego świeżego imbiru, soku z cytryny, kurkumy, kminu, kolendry, ostrej papryki, soli. Zanurzone w marynacie mięso odstaw na około 40 minut, aby wspaniały aromat przypraw mógł przeniknąć filety. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzej olej kokosowy na patelni, dodaj do niego czosnek, imbir oraz masło – podsmażaj, ciągle mieszając, aby składniki się nie spaliły. Dodaj kurkumę, curry, cebulę, kmin oraz cukier.

Po chwili dołóż pomidory, przecier pomidorowy, wlej szklankę wody (250 ml). Tak przygotowany sos gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Kiedy sos będzie gotowy, wymieszaj go ze śmietaną, świeżą kolendrą oraz kawałkami kurczaka pokrojonymi w drobną kostkę. Piersi z kurczaka w sosie tikka masala możesz serwować zarówno jako danie obiadowe, jak i jako kolację na ciepło w chłodne wieczory!

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos