Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sum zapiekany w śmietanie z ćwikłą - przepis na pyszny obiad

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Posiekaj dymkę i natkę pietruszki. Wymieszaj z ćwikłą, śmietaną, jogurtem, solą i pieprzem.
    2. Potnij papier do pieczenia na kawałki długości ok. 30 cm. Filety podziel na 4 części.
    3. Na każdym kawałku papieru połóż kawałek suma. Nałóż na niego łyżkę sosu.
    4. Filety zawiń w papier. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
    5. Podawaj otwierając lekko papiloty.

    Czas przygotowania: 45 min 

    Uwielbiasz ryby, ale nieco przejadły Ci się już „klasyczne” ryby morskie, takie jak makrela, dorsz czy mintaj? Nawet przeplatanie ich z potrawami z ryb rzecznych i jeziornych, jak karp bądź pstrąg, nie wprowadza do Twojego jadłospisu wystarczająco satysfakcjonującego urozmaicenia? Jeśli masz ochotę na prawdziwą rybną rewolucję na talerzu, chcesz czegoś więcej niż standardowego fileta w panierce, serwowanego z frytkami i sałatką, koniecznie sięgnij po fantastyczny przepis na suma zapiekanego w śmietanie z ćwikłą! Jak przygotować te pyszności?

    Pomimo tego, że danie to prezentuje się naprawdę okazale (a jeszcze lepiej smakuje!), tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Śmiało możesz je podać zarówno w ramach rodzinnego obiadu, romantycznej kolacji na ciepło, jak również podczas wykwintnego przyjęcia, na którym z pewnością zbierzesz same pochwały.

    Zacznij od przygotowania farszu do ryby. Pokrój drobno świeżą natkę pietruszki oraz pęczek cebulki dymki, a następnie wymieszaj je z jogurtem greckim, śmietaną i ćwikłą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Każdy z filetów z suma podziel na cztery części. Przygotuj papier do pieczenia – potnij go na niezbyt szerokie kawałki o długości do 30 cm. Na każdym pasku papieru wyłóż plaster ryby, posmaruj go wcześniej zrobionym farszem i zawiń. Tak przygotowane ryby włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piecz przez 20 minut i… Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów