Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczka nadziewana warzywami i śliwkami ( 4 porcje)

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw.
    2. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z odsączonymi śliwkami.
    3. Mieszaniną nadziej perliczkę.
    4. Obierz czosnek, włóż go wraz z tymiankiem do Hoffen Chef Express, dodaj miód, olej i 100 ml wody oraz sól i pieprz. Miksuj przez 1 minutę na prędkości 10.
    5. Obierz warzywa i umieść na dnie naczynia żaroodpornego.
    6. Do perliczki wlej połowę sosu. Ułóż ją na warzywach.
    7. Perliczkę w odkrytym naczyniu wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Polej połową pozostałego sosu.
    8. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C. Piecz przez 1 godz. 20 minut pod przykryciem.
    9. 10 minut przed końcem pieczenia polej perliczkę resztą sosu. Podawaj gorącą.

    Czas przygotowania: 2 godz. 

     

    Poszukujesz ciekawych, niecodziennych przepisów na pyszne, soczyste i jednocześnie zdrowe mięso? Nie masz ochoty na kolejne, nawet najbardziej wymyślne danie z kurczaka czy wieprzowiny, bo pragniesz odkrywać nowe smaki? Nic prostszego – sięgnij po przepis na wyśmienitą perliczkę nadziewaną warzywami i śliwkami! Potrawa ta wspaniale smakuje i jednocześnie prezentuje się niezwykle okazale, dlatego śmiało możesz ją serwować nie tylko w czasie rodzinnego obiadu, ale także podczas ważnych przyjęć. Jak ją przyrządzić?

    Najważniejszym składnikiem jest oczywiście perliczka. Obecnie bez większych trudności nabędziesz ją w sklepie. Zalej wrzątkiem śliwki i odstaw je. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w grubą kostkę. Odsącz śliwki, wymieszaj z cebulą i nadziej tak przygotowanym farszem perliczkę. Następnie obierz czosnek i wrzuć go do robota kuchennego razem z miodem, olejem, tymiankiem, solą, pieprzem i odrobiną wody. Całość zmiksuj. Połowę powstałego w ten sposób sosu wlej do perliczki.

    Umyj, obierz i pokrój marchew, pietruszkę oraz seler. Wyłóż warzywami dno naczynia żaroodpornego, umieść na nich perliczkę, polej połową pozostałego sosu i włóż od piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po około 20 minutach zmniejsz temperaturę do 130 st. C i piecz danie przez około 1,5 godziny. Na chwilę przed końcem pieczenia wylej na perliczkę resztę sosu. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos