Semifreddo - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Semifreddo

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę cukru rozpuść na patelni i podgrzewaj na małym ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj orzechy laskowe i mieszaj przez chwilę, by pokryły się karmelem, po czym przełóż na papier do pieczenia. Po ostygnięciu posiekaj.
  2. W oddzielnych miskach umieść żółtka i białka, do trzeciej wlej śmietanę. Do każdej z nich dodaj po równo pozostały cukier. Białka i śmietanę ubij na sztywną pianę, żółtka utrzyj na jasną masę. Wszystko delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj orzechy i ciasteczka, ponownie wymieszaj i przelej do podłużnej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.
  3. W międzyczasie czekoladę rozpuść z mlekiem i masłem.
  4. Semifreddo podawaj pokrojone na grube plastry, polane ciepłą czekoladą wraz z ulubionymi owocami.

Z całą pewnością znasz takie włoskie dania jak spaghetti bolognese, lasagne czy risotto. Ponadto Włosi słyną również z tworzenia wspaniałych słodkości. Panna cotta, granita, tiramisu – na pewno wszystkie one są Ci doskonale znane. A semifreddo? To kolejny fantastyczny przysmak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym miłośnikom. Co to jest? Jak przygotować ten specjał? Sprawdź!

Semifreddo to włoski deser lodowy, obowiązkowo polany ciepłym sosem tuż przed podaniem. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i na tyle szybkie, że bez trudu oraz zbędnej straty czasu stworzysz deser we własnym domu. Zacznij od rozpuszczenia cukru na patelni. Podgrzewaj go do chwili, gdy zbrązowienie, a następnie dodaj do niego orzechy laskowe. Kiedy będą już wystarczająco oblepione karmelem, przełóż je na papier do pieczenia i posiekaj.

Następny krok wymaga przygotowania trzech misek – na białka, żółtka oraz na śmietanę. Podziel pozostały cukier na trzy równe części i wsyp do każdej z misek. Śmietanę i białka ubij na sztywno, zaś żółtka z cukrem dokładnie utrzyj. Teraz wymieszaj ostrożnie wszystkie składniki i dodaj do nich orzechy oraz pokrojone kruche ciasteczka. Całość przelej do podłużnej formy na ciasto i umieść w zamrażarce na co najmniej 3 godziny. Wyjęte z zamrażarki i pokrojone w grube plastry semifreddo polej czekoladą lub np. sosem karmelowym i serwuj w towarzystwie świeżych owoców. Smacznego! 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów