Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tagliata wołowa z rukolą i pomidorkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Na talerz wylej trochę oliwy z oliwek, dodaj sok z cytryny, rozmaryn, sól i pieprz. W marynacie umieść stek bavette, natrzyj go dobrze, po czym wstaw na minimum godzinę do lodówki. 
    2. Mięso smaż po 3 min z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Następnie odstaw, by odpoczęło, po czym pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. W międzyczasie wymieszaj rukolę i pomidorki. Na wierzchu połóż mięso, całość polej oliwą oraz kremem z octu balsamicznego, oprósz grubo zmieloną solą i pieprzem.

    Lubisz eksperymentować w kuchni? Uwielbiasz mięso, ale nigdy do tej pory nie było Ci dane skosztować prawdziwego steku? Jego idealne przygotowanie rzeczywiście wymaga zachowania pewnych reguł, ale wcale nie jest to zadanie na tyle skomplikowane, by nie można go było wykonać samodzielnie w domowym zaciszu. Masz ochotę spróbować? Zatem do dzieła!

    Niezwykle istotną kwestią jest przyrządzenie odpowiedniej marynaty do mięsa. Wymieszaj w odpowiednich proporcjach oliwę z oliwek z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i świeżym rozmarynem. Następnie do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (jeśli jest taka możliwość, odstaw mięso na dłużej). Teraz przed Tobą równie ważna część zadania – smażenie.

    Zanim położysz stek na patelni, upewnij się, że jest mocno rozgrzana. Mięso możesz smażyć bez dodatku tłuszczu. Smaż stek przez około 3 minuty na każdej stronie – uzyskasz wówczas średnio wypieczone mięso. Jeśli lubisz bardziej krwiste, skróć czas smażenia do około 1-2 minut na każdą stronę, gdy natomiast wolisz stek dobrze wypieczony, możesz go smażyć nieco dłużej, 5-6 minut na jednej i drugiej stronie.

    Mięso po usmażeniu powinno przez chwilę „odpocząć”. Po kilku minutach pokrój je w plasterki, koniecznie w poprzek włókien. Doskonałą bazą dla mięsa będzie rukola z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Ułóż na sałatce pokrojony stek, skrop całość oliwą z oliwek oraz kremem z octu balsamicznego. Dodatkowo możesz oprószyć pieprzem i solą do smaku.  

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów