Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    ŻEBERKA MIODOWO-CYTRYNOWE Z SAŁATKĄ Z FASOLI I KUKURYDZY

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wymieszaj sól, oregano i dwa rodzaje papryki. Cytryny przekrój na pół i jedną częścią natrzyj z obu stron żeberka, następnie natrzyj je również mieszaniną przypraw. Mięso wstaw na noc do lodówki. Zamarynowane żeberka piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Połowę czosnku i cebuli wymieszaj z miodem, musztardą i octem winnym. Żeberka umieść na dużym arkuszu foliii posmaruj miodową glazurą. Szczelnie je zawiń i wstaw do piekarnika na kolejną godzinę. 
    2. Po upieczeniu mięso pozostaw w folii na 30 min. Żeberka odwiń z folii i umieść na rozgrzanym grillu. Piecz po 3 min z każdej strony, aż będą chrupiące. Na grillu umieść także kawałki kukurydzy nasmarowane oliwą oraz pozostałe połówki cytryny (skórką do góry).
    3. Piecz je przez 2-3 min. Fasolę połącz z resztą cebuli i czosnku, pomidorami oraz ugrillowaną kukurydzą. Polej 2 łyżkami oliwy i octem balsamicznym, dodaj 1 łyżkę mięty, wymieszaj. Żeberka skrop oliwą, posyp miętą i serwuj z grillowaną cytryną oraz sałatką.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów