Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    ZUPA Z CIECIERZYCY

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Marchew i ziemniaki umieść w garnku, dodaj cebulę, czosnek oraz oliwę, oprósz kminem rzymskim, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. 
    2. Dodaj ciecierzycę i sos Arrabbiata, całość zalej 1,2 l wrzącej wody. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj pod przykryciem przez 30 min. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij z garnka połowę warzyw, resztę zmiksuj na krem i ponownie wymieszaj z odłożonymi warzywami. Gotową zupę posyp natką pietruszki. 
    3. Podawaj z kawałkiem placka piada podgrzanego w kuchence mikrofalowej lub na patelni, oraz cząstką cytryny.

    Poczciwa ogórkowa, słynna pomidorówka i oczywiście niedzielny rosołek – tymi zupami karmi się i zachwyca cała Polska. Nie da się ukryć, że nasze rodzime zupy są pyszne i treściwe, ale nie zmienia to faktu, że mniej popularne i „nie nasze” zupy są równie smaczne. Masz ochotę na małą odmianę w ramach pierwszego dania obiadowego? Koniecznie więc wypróbuj wspaniały przepis na egzotyczną, wyrazistą zupę z ciecierzycy! Jak ją przygotować?

    Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest trudne i czasochłonne – w końcu ma w sobie tyle najróżniejszych składników. Na szczęście to tylko pozory. Siłą zupy z ciecierzycy jest właśnie owa spora ilość różnorodnych produktów, które przenikając się wzajemnie, tworzą wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Na początek obierz i pokrój w kostkę marchewkę oraz ziemniaki. Wrzuć je do garnka, dodaj drobno posiekaną cebulkę, oliwę, czosnek, kminek i duś przez kilka minut. Następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę konserwową i wyrazisty sos Arrabbiata z pikantnych papryczek i pomidorów, zalej całość wodą, dodaj sól i pieprz do smaku, gotuj przez około pół godziny.

    Po tym czasie odcedź część warzyw, zmiksuj je na gładko i ponownie przełóż do garnka. Całość wymieszaj. Udekoruj zupę na talerzu świeżą natką pietruszki, serwuj z włoskim plackiem piada i kawałkiem cytryny. Jeśli masz ochotę, możesz zmiksować wszystkie warzywa, tworząc smaczną, elegancką zupę krem. 

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów