Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Dorada pieczona w soli z sosem romesco

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Romesco to klasyczny hiszpański sos przygotowywany przez rybaków z północnowschodniej Hiszpanii. Zwykle podaje się go do ryb. 

    1. Dorady oprósz pieprzem i skrop w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny. Do środka każdej włóż zwinięty plasterek szynki.
    2. Sól wymieszaj z estragonem oraz czosnkiem z natką pietruszki. Połową mieszaniny wysyp dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na niej ryby i przykryj je dokładnie resztą soli z przyprawami. Skrop wodą i wstaw na 25-30 min do piekarnika rozgrzanego do 200°C. W oddzielnym naczyniu żaroodpornym umieść ziemniaki i pomidorki. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i wstaw do piekarnika w połowie pieczenia ryby.
    3. Zblanszowane migdały upraż na złoty kolor na suchej patelni. Następnie zmiksuj je z dodatkiem pomidora, czosnku i octu. Sos dopraw solą i połącz z oliwą. Upieczone ryby wyjmij z soli. Podawaj z sosem romesco oraz upieczonymi ziemniakami z pomidorkami.

    Jeśli uwielbiasz jeść ryby i szukasz zupełnie niecodziennego przepisu na ich wykonanie, dorada pieczona w soli z sosem romesco będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Dlaczego właśnie dorada? Co jest potrzebne do jej przygotowania? Jak smakuje sos romesco? Sprawdź już teraz!

    Dorada jest gatunkiem ryby okoniokształtnej, której długość dochodzić może do 70 cm. Jej inna nazwa to sparus złotogłowy. Ryba ta była niezwykle ceniona przez starożytnych Rzymian. Nic dziwnego, bowiem jej mięso jest wyjątkowo smaczne, soczyste, bez trudu odchodzi od ości. Co więcej, dorada uznawana jest za rybę bardzo piękną i rzeczywiście świetnie prezentuje się na talerzu, dlatego często można spotkać ją podawaną w całości – grillowaną bądź pieczoną. Jeśli zdecydowanie bardziej preferujesz filety, nie ma problemu – z łatwością zakupisz doradę w takiej postaci. Jak przyrządzić tę rybę?

    Świeże, wypatroszone filety oprósz delikatnie pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Do wnętrza ryby włóż plasterek szynki. Połącz ze sobą aromatyczny estragon, czosnek, natkę pietruszki i sól. Część tak przygotowanej przyprawy wysyp na dno naczynia żaroodpornego, a resztą pokryj przełożone do naczynia ryby. Na koniec skrop filety wodą i piecz w piekarniku przez około pół godziny. Dodatek do ryby będą stanowić ugotowane ziemniaki i pomidorki koktajlowe. Przełóż je do oddzielnego naczynia, posyp tymiankiem i skrop oliwą – naprawdę nie potrzebują dodatkowych przypraw! Zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut.

    I na koniec przysłowiowa wisienka na torcie – sos romesco. Jest on pikantnym sosem katalońskim, który doskonale podkreśli smak dania. Do jego przygotowania potrzebujesz zblanszowanych, uprażonych migdałów bez skórki, jednego pomidora i wyrazistego czosnku. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, dodaj odrobinę oliwy z oliwek o smaku chilli, ocet jabłkowy i szczyptę soli. Gotowym sosem polej rybę i ziemniaczki. Smacznego! 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów