Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zarzuela

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Zarzuela to wyjątkowe, jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni katalońskiej. Prawdziwy smak i aromat morza.

    1. Mrożone owoce morza wyłóż na sitko. Wędzony boczek podsmaż na złoty kolor w płytkim rondlu. Zmniejsz ogień, dodaj oliwę, cebulę, czosnek i liść laurowy. Smaż aż cebula zmięknie. 
    2. Oprósz kurkumą, dodaj Chorizo i paprykę, smaż 5 min. Następnie dodaj pastę paprykową, sos Ferrer i szklankę gorącej wody, gotuj 5 minut. Do sosu dodaj owoce morza i zmielone migdały, a także sól, estragon i tymianek. 
    3. Przykryj pokrywką i gotuj przez 6-7 minut. Zdejmij z ognia i dopraw sokiem z cytryny. 
    4. Przed podaniem wyjmij z dania liść laurowy i gałązki tymianku. Zarzuelę podawaj z natką pietruszki, z gotowanymi ziemniakami lub obsmażonymi na oliwie kromkami chleba.

    Nie od dziś wiadomo, że owoce morza są cennym źródłem witamin i minerałów, a także wartościowego białka. Ale to nie koniec ich zalet, bo przede wszystkim są wyjątkowo smaczne i można je przygotowywać na rozmaite sposoby. Co więcej, jeśli masz ochotę na solidną porcję owoców morza, nie musisz już wybierać się w długą podróż, ponieważ bez najmniejszego problemu kupisz je w sklepie, np. mrożone, gotowe do dalszej obróbki. Może zatem… zarzuela?

    Zarzuela jest tradycyjnym daniem jednogarnkowym, które wywodzi się z kuchni katalońskiej. Jego podstawą są ryby, owoce morza i aromatyczne warzywa. Brzmi smakowicie? Ty także możesz przygotować tę potrawę – szybko i bez większego wysiłku! Zacznij od rozmrożenia jednego opakowania owoców morza. Następnie podsmaż cienko pokrojony boczek, dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek, czosnek, cebulkę oraz liść laurowy. Gdy cebula zmięknie, dodaj hiszpańską kiełbasę chorizo, pokrojoną paprykę i oprósz całość kurkumą.

    Po kilku minutach dodaj szklankę wrzątku, sos z pomidorów z kawałkami warzyw Sofrito oraz pastę paprykową. Gotuj około 5 minut i po tym czasie wrzuć do sosu owoce morza. Dodaj jeszcze tymianek, estragon, zmielone migdały i danie gotowe! Na koniec możesz doprawić potrawę solą do smaku, skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Zarzuela może być serwowana jako samodzielne danie lub np. w towarzystwie chleba czy pieczonych ziemniaczków. Dzięki niej odkryjesz smak słonecznej Hiszpanii i wprost oczarujesz podniebienie! 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów