Zarzuela - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Zarzuela

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Zarzuela to wyjątkowe, jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni katalońskiej. Prawdziwy smak i aromat morza.

  1. Mrożone owoce morza wyłóż na sitko. Wędzony boczek podsmaż na złoty kolor w płytkim rondlu. Zmniejsz ogień, dodaj oliwę, cebulę, czosnek i liść laurowy. Smaż aż cebula zmięknie. 
  2. Oprósz kurkumą, dodaj Chorizo i paprykę, smaż 5 min. Następnie dodaj pastę paprykową, sos Ferrer i szklankę gorącej wody, gotuj 5 minut. Do sosu dodaj owoce morza i zmielone migdały, a także sól, estragon i tymianek. 
  3. Przykryj pokrywką i gotuj przez 6-7 minut. Zdejmij z ognia i dopraw sokiem z cytryny. 
  4. Przed podaniem wyjmij z dania liść laurowy i gałązki tymianku. Zarzuelę podawaj z natką pietruszki, z gotowanymi ziemniakami lub obsmażonymi na oliwie kromkami chleba.

Nie od dziś wiadomo, że owoce morza są cennym źródłem witamin i minerałów, a także wartościowego białka. Ale to nie koniec ich zalet, bo przede wszystkim są wyjątkowo smaczne i można je przygotowywać na rozmaite sposoby. Co więcej, jeśli masz ochotę na solidną porcję owoców morza, nie musisz już wybierać się w długą podróż, ponieważ bez najmniejszego problemu kupisz je w sklepie, np. mrożone, gotowe do dalszej obróbki. Może zatem… zarzuela?

Zarzuela jest tradycyjnym daniem jednogarnkowym, które wywodzi się z kuchni katalońskiej. Jego podstawą są ryby, owoce morza i aromatyczne warzywa. Brzmi smakowicie? Ty także możesz przygotować tę potrawę – szybko i bez większego wysiłku! Zacznij od rozmrożenia jednego opakowania owoców morza. Następnie podsmaż cienko pokrojony boczek, dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek, czosnek, cebulkę oraz liść laurowy. Gdy cebula zmięknie, dodaj hiszpańską kiełbasę chorizo, pokrojoną paprykę i oprósz całość kurkumą.

Po kilku minutach dodaj szklankę wrzątku, sos z pomidorów z kawałkami warzyw Sofrito oraz pastę paprykową. Gotuj około 5 minut i po tym czasie wrzuć do sosu owoce morza. Dodaj jeszcze tymianek, estragon, zmielone migdały i danie gotowe! Na koniec możesz doprawić potrawę solą do smaku, skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Zarzuela może być serwowana jako samodzielne danie lub np. w towarzystwie chleba czy pieczonych ziemniaczków. Dzięki niej odkryjesz smak słonecznej Hiszpanii i wprost oczarujesz podniebienie! 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów