Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Frittata ze spaghetti i salami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jajka wymieszaj z Parmezanem, natką pietruszki i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie podsmaż salami i cebulę. 
    2. Dodaj makaron i Mozzarellę, zalej masą jajeczną i delikatnie wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut, aż nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiąca. Podawaj na ciepło.

    Łatwo można zauważyć, że na naszych polskich stołach, poza potrawami kuchni rodzimej, coraz częściej królują dania kuchni włoskiej. Wcale nie można się dziwić temu trendowi, bowiem wiele włoskich pyszności do potrawy łatwe w przygotowaniu i bardzo uniwersalne, które przypadają do gustu każdemu, kto ich skosztuje. Nie inaczej jest w przypadku frittaty. Co to takiego? W czym tkwi jej sekret?

     

    Frittata to tradycyjny włoski omlet. Choć najczęściej serwowany jest w towarzystwie warzyw, tak samo wspaniale wypada w nieco zmodyfikowanej wersji z włoskimi serami, makaronem i salami. Masz ochotę na frittatę ze spaghetti i salami? Zatem do dzieła! Jej przygotowanie jest bardzo proste. Czego potrzebujesz?

    Po pierwsze odrobiny ugotowanego makaronu spaghetti, jajek, śmietanki, parmezanu, świeżej pietruszki, cebuli, salami pokrojonego w kostkę, mozzarelli i oliwy z oliwek. Wszystkie te produkty bez trudu dostaniesz w sklepie, ponieważ są łatwo dostępne. Najpierw ugotuj makaron. Następnie wymieszaj jajka z parmezanem, śmietanką oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.

    Salami i aromatyczną cebulkę podsmaż na oliwie. Dodaj mozzarellę i makaron, a na koniec zalej masą z jajek. Całość smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Frittata będzie gotowa, gdy zyska rumiany kolor. Podawaj od razu na ciepło. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów