Makaron z trzema serami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Makaron z trzema serami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. W małym rondelku rozgrzej masło, dodaj śmietankę i ser Taleggio i Gorgonzola. Gotuj, aż się rozpuszczą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem. Posyp Parmezanem. Makaron zapiekaj 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Makaron to podstawa bardzo wielu dań. Jest on niezwykle popularny w różnych kuchniach świata. Jeśli uwielbiasz makaron pod różnymi postaciami i wciąż poszukujesz niebanalnych przepisów na potrawy, w których gra pierwsze skrzypce, a do tego śmiało możesz nazwać się miłośnikiem serów, z pewnością urzeknie Cię przepis na makaron penne z trzema serami.

Taleggio, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano – nic Ci nie mówią te nazwy? Są to wyjątkowe gatunki serów. Taleggio to ser pleśniowy, półmiękki, o delikatnym, maślanym smaku. Jest zaliczany do serów dojrzałych, a jego ojczyzną są Włochy. Podobnie Parmigiano Reggiano, czyli popularny parmezan, pochodzi z Włoch, a dokładniej z regionu Emilia-Romana. Jest on serem twardym, typu podpuszczkowego, który leżakuje w solance. Stanowi źródło licznych witamin i minerałów. Gorgonzola, podobnie jak pozostałe gatunki sera, także jest serem włoskim. To charakterystyczny ser pleśniowy niebieski, miękki, dojrzewający.

Przygotowanie pysznej potrawy z makaronem i wymienionymi gatunkami serów jest bardzo proste. Ugotuj makaron al dente. Sery Taleggio i Gorgonzola rozpuść w garnuszku wraz z dodatkiem masła i śmietanki. Dopraw do smaku aromatyczną gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Następnie wymieszaj tak powstały sos z makaronem, posyp startym parmezanem i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów