Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ośmiornica grillowana z oliwkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W dużym garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody z dodatkiem połowy cebuli przekrojonej na 2 części. Włóż ośmiornicę i gotuj ją 45 min na małym ogniu.
    2. W międzyczasie umyte ziemniaki ze skórką smaż przez 45 min na maśle z dodatkiem 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soli.
    3. Ugotowaną ośmiornicę odcedź i pokrój na kawałki wielkości około 5 cm. Każdy przetnij wzdłuż między rzędami przyssawek. Można pokroić także głowę ośmiornicy. Ośmiornicę grilluj po 3 min z każdej strony lub smaż na bardzo rozgrzanej patelni grillowej. 
    4. Na oddzielną patelnię wlej resztę oliwy z oliwek i podsmaż na niej czosnek i oliwki. Zawartość patelni przełóż do 4 podgrzanych miseczek. Do każdej włóż kawałki ośmiornicy (skórą do dołu), oraz ziemniaki. Posyp posiekaną cebulą. Danie można podać z bułką paryską.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów