Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tajski deser z ryżu z mango i sezamem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W szerokim garnku zagotuj mleczko kokosowe z plasterkami obranego imbiru. Dodaj cukier trzcinowy i szczyptę soli. Ryż jaśminowy wypłucz pod bieżącą wodą kilka razy i dodaj do gotującego się mleczka. Gotuj ciągle mieszając ok. 15 min. 
    2. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor i przełóż do gotującego się ryżu. Gotuj jeszcze 10 min, pamiętając, by bardzo często mieszać, żeby ryż nie przywarł do garnka. 
    3. Następnie przykryj szczelnie i odstaw do wystygnięcia. 2 owoce mango obierz i pokrój w cienkie plasterki. Trzecie mango zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny, tak by powstał gęsty sos. 
    4. Na talerz wylej trochę sosu z mango, umieść na nim porcję ryżu, formując z niego połówkę mango. 
    5. Ryż przykryj plasterkami mango. Całość posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Do dekoracji wykorzystaj listki mięty.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów