Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szarlotka

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mąkę ze szczyptą soli przesiej na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je nożem, mieszając z mąką. Wbij jajka, dodaj cukier i szybko zagnieć. 
    2. Ciasto zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki. Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Podduś je na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Ciasto podziel na 2 nierówne części. Większą rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki okrągłej formy. 
    3. Ponakłuwaj widelcem i wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i przykryj drugą, cienko rozwałkowaną częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem i wstaw na 35 min do piekarnika. 

    Poczciwa szarlotka, jabłecznik… Wielu z nas przywodzi na myśl najprawdziwszy smak dzieciństwa. Sekret tego ciasta tkwi w jego… prostocie! Uwielbiasz szarlotkę, ale jednocześnie samodzielne przygotowywanie domowych wypieków napawa Cię lękiem? Nie odmawiaj sobie tej wyjątkowej przyjemności – wypróbuj szybki, prosty przepis na prawdziwie polski jabłecznik i już za chwilę ciesz się wraz z bliskimi jego wyjątkowym smakiem!

    Szarlotka nie taka polska? Jest to jedno z tych ciast, które bezsprzecznie kojarzy się z typowo polską tradycją, a jednak wywodzi się ono z Francji! Przepis powstał prawdopodobnie na przełomie XVIII/XIX wieku. Jego autorem był ceniony francuski cukiernik Marie-Antoine Carême, który stworzył to kulinarne dzieło specjalnie dla samego cara Rosji, Aleksandra I Pawłowicza. Nawiasem mówiąc, car był również przez pewien czas królem Polski.

    Wracając natomiast do szarlotki, opiera się ona na cieście kruchym lub półkruchym. Choć powszechnie sądzi się, że jabłka to jedyne słuszne owoce, których można użyć do jej przygotowania, śmiało można sięgnąć np. po gruszki, brzoskwinie czy morele.

    Przygotowanie szarlotki jest bajecznie proste – połącz ze sobą mąkę, masło, jajka i cukier, a następnie dokładnie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie nierówne części, większą z nich rozłóż na blasze i włóż do piekarnika na kilka minut. Równie łatwe w przygotowaniu są jabłka. Wystarczy, że je obierzesz, pokroisz i podsmażysz na masełku z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Wspaniałą szarlotkę możesz podać w wielu odsłonach – na ciepło, na zimno, w towarzystwie lodów czy polaną sosem czekoladowym. Nie ogranicza Cię nic prócz własnej wyobraźni!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów