Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Udka z kurczaka w sosie korma z chlebkiem naan

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Umyte i osuszone udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z marynatą sporządzoną z 3 łyżek oleju kokosowego, papryki, 2 ząbków czosnku i imbiru. Odstaw do lodówki na 20 min, po czym wstaw na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 165°C. 10 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wstaw również chlebki Naan nasmarowane 3 łyżkami oleju kokosowego.
    2. W rondelku rozgrzej resztę oleju i podsmaż na nim przez kilka minut 1 ząbek czosnku oraz cebulę. Wlej mleczko kokosowe i gotuj kolejne kilka minut, po czym dodaj sos Korma, zagotuj. Na koniec dodaj upieczonego kurczaka oraz pomidorki. Całość posyp wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Podawaj z chlebkiem Naan.
    3. Pieczone udka z kurczaka to danie niezwykle popularne w naszej kuchni. Najczęściej podajemy je w tradycyjny sposób, choć istnieje wiele pomysłów na to, jak urozmaicić tę dobrze znaną potrawę. Wypróbuj przepis na udka z kurczaka w sosie korma, by nadać Twojemu daniu azjatycki charakter i zaskoczyć gości lub domowników wyjątkowym, egzotycznym smakiem. Czym jest sos Korma? Jeśli jeszcze go nie znasz, czas to zmienić! Jest to łagodny, kremowy sos zawierający mieszankę indyjskich przypraw – świetnie pasuje do dań z kurczaka, zwłaszcza jeśli nie lubimy zbyt ostrych akcentów. Tak przygotowane udka z kurczaka możemy posypać wiórkami kokosowymi, a następnie podać z chlebkiem naan. Jest to tradycyjny indyjski chleb, z którym doskonale smakują wszystkie pochodzące z tego regionu (i nie tylko!) potrawy. Warto poeksperymentować w kuchni – tylko wtedy odkryjemy nowe smaki, które być może staną się naszymi ulubionymi!
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos