Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Filety z dorsza z pomidorami i cebulą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety z dorsza dopraw solą i pieprzem, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej nieprzywieralnej patelni zrumień z obu stron kromki chleba. Odłóż je na talerz, a na tę samą patelnię wlej 1 łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, połóż na patelni, skórą do dołu, filety z dorsza. Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty, aż skóra się zarumieni. Przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Usmażone filety umieść skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. 
    2. Na tę samą patelnię wlej kolejne 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę i seler naciowy. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj pokrojoną marchewkę. Dopraw solą, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do warzyw dodaj pokrojone pomidory i sos Basilico, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut. W międzyczasie zmiksuj podpieczony chleb z rozmarynem, czosnkiem, natką pietruszki i pozostałą oliwą. Warzywny sos ułóż na filetach z dorsza, wierzch posyp zmiksowanym chlebem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C z włączoną funkcją grilla. Piecz 10 minut, aż danie się przyrumieni.

    Dorsz jest w naszym kraju niezwykle popularną rybą. Charakteryzuje się pięknym białym mięsem o delikatnym smaku, które doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy przygotować go na wiele sposobów – nasza propozycja to filet z dorsza z pomidorami i cebulą. Najbardziej znaną wariacją kulinarną na temat dorsza z pomidorami jest oczywiście ryba po grecku. Jeśli jednak masz ochotę na poeksperymentowanie w kuchni i urozmaicenie dobrze znanego smaku, wypróbuj ten przepis! Przygotowanie głównego składnika potrawy, czyli dorsza, zajmie Ci zaledwie chwilę – wystarczy przez kilka minut smażyć go na dobrze rozgrzanej patelni. Clou przepisu to warzywny sos, który uzyskamy z połączenia pomidorów, cebuli, marchwi i selera naciowego. Sos rozprowadź na filetach. Chcesz jeszcze bardziej urozmaicić swoje danie? Oto prosta rada: zmiksuj podpieczone kromki chleba z muesli z aromatycznymi dodatkami (rozmaryn, czosnek, natka pietruszki i oliwa), a tak przygotowaną posypką udekoruj całość. Teraz wystarczy 10 minut w piekarniku, by wydobyć pełnię smaku. Wypróbuj nasz przepis na filet z dorsza wraz z rodziną lub przyjaciółmi! 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów