Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka po pekińsku z sosem śliwkowo imbirowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Odetnij szyję i skrzydełka kaczki, a także nadmiar tłuszczu po wewnętrznej stronie przy udach. Do środka włóż mandarynki wymieszane z częścią cukru i przyprawą Pięć Smaków oraz czosnek, imbir i liście laurowe. Otwór zepnij wykałaczką. 
    2. Buraki włóż do garnka, dodaj cukier, wlej wodę (tyle, żeby przykryła buraki) i gotuj przez około 60 min, tak by powstał gęsty syrop o czerwonej barwie. Polej nim kilkukrotnie kaczkę.
    3. Kaczkę natrzyj z zewnątrz solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 145°C. Piecz 90 min, po czym zwiększ temperaturę do 185°C i  piecz jeszcze 40 min, by uzyskać chrupiącą skórkę. Upieczoną kaczkę podawaj w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.
    4. Śliwki zalej 500 ml zimnej wody, dodaj imbir, cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj na małym ogniu 1 godzinę, a następnie zmiksuj i przecedź przez gęste sito. Kaczkę podawaj z  sosem oraz świeżym ogórkiem i porem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów