Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Roladki z indyka z grzybami i porami podane z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Soczewicę przesyp na sitko i dokładnie przelej zimną wodą, odsącz z nadmiaru wody. Grzyby namocz we wrzątku przez 10-15 min, następnie pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej połowę oleju i masła, dodaj pora, czosnek oraz grzyby, podsmaż przez 2-3 min, aż por się zeszkli i zmięknie. Po tym czasie dodaj soczewicę, wlej wywar i gotuj przez 10 min. Farsz odstaw do przestygnięcia, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. 
    2. Ziemniaki podziel na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Przełóż do garnka, zalej wodą do ¾ wysokości, posól. Gotuj pod przykryciem 25-30 min do miękkości. Po tym czasie odlej pozostałą wodę, odstaw garnek na gorący jeszcze palnik i odparuj nadmiar wody przez 1 min. Następnie dodaj mleko, koperek oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Całość utłucz na gładkie puree.
    3. Sznycle rozklep delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, na grubość 3-4 mm. Dopraw solą i pieprzem, na każdy nałóż porcję farszu. Ciasno zwiń mięso, aby powstała roladka (dla pewności możesz spiąć ją wykałaczką). Obtocz mięso w mące, rozgrzej pozostały olej z masłem. Roladki usmaż na złoty kolor, po 2-3 min z każdej strony. Roladki podawaj z puree z suszonymi pomidorami.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

    Roladki z indyka z grzybami i porami podane z purée ziemniaczanym z suszonymi pomidorami to znakomity pomysł na uatrakcyjnienie każdego, choćby najwytworniejszego przyjęcia. Jeśli zaserwujesz je w towarzystwie soczewicy – goście nie zechcą odejść od stołu. Aż trudno uwierzyć, że soczewica stanowi jedną z najstarszych uprawnych roślin. Słynęła z niej wyborna i nadzwyczaj różnorodna kuchnia staropolska – dziś, dzięki przepisowi na pierś z indyka z suszonymi pomidorami autorstwa Jakuba Kuronia, zagości na Twoim stole. Jeżeli uzupełnisz nią aromatyczny wywar z grzybów i pora – zapach dotrze do najdalszych zakątków domu i przywabi zaintrygowane łasuchy do kuchni. Nie zapomnij wprowadzić do nietuzinkowego dania ostrzejszego akcentu. Przydadzą się dwa ząbki startego czosnku, które wzbogacą również bukiet zapachów. Zielona natka pietruszki i nieodzowne przyprawy, wśród których nie może zabraknąć soli i pieprzu, idealnie dopełnią potrawę.

     
    Roladki z indyka z suszonymi pomidorami wiele zyskają podane w asyście nieszablonowego purée. Tłuczone ziemniaki doskonale uzupełnią suszone pomidory i zielony koperek. Dodaj też trochę mleka – to dzięki niemu stworzysz gładką, aksamitną konsystencję purée. Delikatne sznycle z indyka to clou programu – jeden z najważniejszych punków Twojego olśniewającego menu. Zawiń w nie wyśmienity farsz, który zapewne zdążył nieco przestygnąć i uformuj urocze roladki. Teraz wystarczy odrobina mąki i rozgrzanego tłuszczu na patelni, by cudownie się zarumieniły. To znak, że są już gotowe do serwowania na stół. Zaproś biesiadników na wyborną ucztę: roladki z piersi indyka, w których kryje się sekret – grzybowo-warzywne pachnące „serce”.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów