Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pudding cytrynowy

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Masz ochotę na oryginalny i prosty deser? W końcu nawet największym amatorom słodkości może znudzić się coniedzielny sernik. Dlatego proponujemy Ci coś nowego – delikatny pudding cytrynowy. Brzmi skomplikowanie? Nic z tych rzeczy! Przepis na pudding jest łatwiejszy niż myślisz. Ta wywodząca się z kuchni angielskiej potrawa znajduje w naszym kraju coraz więcej miłośników. Nadaje się na wyjątkowe okazje, jakBoże Narodzenie, a także stanowi przyjemne urozmaicenie codziennego menu deserowego.Warto wiedzieć, że przygotowaniu puddingu towarzyszy cały rytuał, który może stanowić doskonałą zabawę zarówno dla małych, jak i dużych kucharzy. Otóż zgodnie z tradycją podczas mieszania puddingu (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) należy wypowiedzieć życzenie. Inny zwyczaj polega na umieszczeniu w puddingu drobnej monety – ten, kto ją odnajdzie podczas jedzenia, może liczyć na to, że wkrótce uśmiechnie się do niego szczęście. Warto przekonać się do przysmaku, jakim jest pudding. Przepis na pudding cytrynowy może stanowić pierwszy krok w tejprzyjemnej słodkiej zabawie ze smakami. 

     

    1. Z cytryn zetrzyj skórkę, dodaj do mleka  i wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną wlej do rondelka. Ciągle mieszając trzepaczką, doprowadź na granicę wrzenia, gdy płyn zgęstnieje, zdejmij go z ognia. 
    2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i masło. Dokładnie wymieszaj. Gotowy pudding możesz od razu przekładać do salaterek lub uprzednio przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek cytryny.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów