Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ciasto ucierane z rabarbarem i skórką z pomarańczy

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Masło utrzeć w makutrze ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym (można użyć też miksera). Cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sito. Stopniowo dodawać do utartej masy maślanej. 
    2. Kiedy składniki się połączą, wlać śmietanę, dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Ciasto przelać do formy (ok. 24x24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać zamrożonym rabarbarem wymieszanym z pozostałym cukrem. 
    3. Wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 180°C, piec przez 50-55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, odstawić na kratkę, a kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 40 min

    Ilość porcji: 4-6 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów