Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kluski śląskie w sosie z żeberek z pieczarkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, podsmażyć z obu stron na złoto. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, dodać do żeberek. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 90 minut. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
    2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Następnie ugnieść je w misce lub garnku. Masę podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę wyjąć i rozsmarować na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną (tyle, ile się zmieści) oraz szczyptę solii wyrobić szybko ciasto. 
    3. W bogatszej wersji można dodać jajko. Z ciasta formować spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować, aż wypłyną, ok. 4-5 min. Podawać z żeberkami i sosem.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 40 min 

    Ilość porcji: 4-5   

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos