Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gulasz paprykowy na blinach

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Po około 5 minutach dodać cielęcinę, smażyć 5 min, po czym oprószyć papryką. Kiedy mięso się zetnie, dodać marchewkę, paprykę oraz czosnek. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, w międzyczasie dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wlać wino i odparować je przez minutę. Dodać gałązki rozmarynu związane nicią, doprawić lekko solą i pieprzem.
    2. Pomidory zmiksować i wlać do garnka, dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem przez około 50 minut. Doprawić solą i pieprzem.Drożdże utrzeć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby wyrosły. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka przelać do dużej miski. Wsypać do niej mąkę i wlać piwo. Całość lekko wymieszać, wlać zaczyn, pianę z białek oraz rozpuszczone masło. 
    3. Doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić na 20 minut, by ciasto wyrosło. Niewielkie placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Gulasz podawać na blinach z listkami natki pietruszki.

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godz. 30 min 

    Ilość porcji: 4 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów